Revitalitzar la política

El president de la Generalitat de Catalunya plantejava el passat dimarts quelcom innovador a l’Estat espanyol: un referèndum. Una consulta al poble sobre un tema cabdal que influirà en la resta de la seva història, sigui quin sigui el resultat. I vet aquí que, d’un temps ençà, a Catalunya ja només es parla de política: que si has llegit aquest article, que si has vist el que diu aquest, que jo sóc independentista, jo federalista…

I és que a Catalunya, com a Espanya, estan poc avesats a votar en referèndum. De fet, l’últim que van votar va ser una Constitució Europea que després quedaria en paper mullat i que ningú sabia ben bé perquè servia, i l’anterior es remunta a l’any 1986, quan es discutia l’entrada del país a l’OTAN. Mirin vostès si en fa d’anys, molts de nosaltres ni teníem ús de raó. I en tot aquest temps, curiosament, la democràcia ha anat perdent pes, s’ha anat diluint al mateix temps que els líders polítics anaven baixant la seva talla democràtica. Curiós.

Perquè el que Artur Mas planteja, tot i que darrera hi pot haver l’objectiu amagat de la independència (sense haver-la esmentada), és anar a allò més bàsic de la democràcia: la consulta ciutadana. No seré jo el que vingui a defensar que el president tapi les seves retallades amb una estelada. No hem vingut a parlar d’oportunisme polític, sinó de la veu del poble, que el poble pugui escollir què vol fer. Un tema que divideix una societat i que cap govern pot decidir per sí mateix, que ho escullin els seus ciutadans. I què volen que els hi digui, això trempa al ciutadà i el mobilitza. Ja sigui pel sí o pel no, ara tothom té una opinió i tothom en xerra obertament. Tots aquells temes de corrupció, crisi, prima de risc, intervenció i demés, passen a un segon terme. La gent es veu amb poder per decidir i està disposada a fer-ho servir.

I un servidor no pot entendre com tots aquests que s’omplen la boca parlant de democràcia es plantin davant d’un hipotètic referèndum. Potser són aquests a qui els hi convé que els ciutadans facin com deia Franco, que no es fiquin en política, que es quedin al marge. Els hi convé més un poble immòbil per la por a perdre el seu status quo. La nostra principal falta de qualitat democràtica radica en que el poble considera que no té veu sobre les decisions d’aquells mandataris que en campanya prometen unes coses i al poder en fan unes altres. I aquest no és el cas. Aquí és o blanc o negre. I qui vulgui veure això com un problema, és que tal vegada no és tan demòcrata com li agrada dir.

Article publicat a ‘El Periscopi’

2 pensamientos en “Revitalitzar la política

  1. M’agrada l’article i trobo molt interessant el punt de vista Miquel!! Un dels temes més greus de la societat d’avui en dia, crec, és aquesta llunyania entre la ciutadania i les deicions polítiques.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s